Alle energie die je niet verbruikt? Die hoef je ook niet af te rekenen. De energieprijzen zijn momenteel hoog en de meteorologische winter is begonnen.

Een mooi moment om te kijken hoe je energie kunt besparen. Sommige energietips zijn vandaag nog uit te voeren en kosten geen geld.

Zo bespaar je direct. Mis je nog goede bespaartips in ons overzicht?

We horen het graag in de reacties. Erg makkelijk, kost geen geld.

TIP 1: Zet de verwarming een of twee graden lager. Je lichaam went na verloop van tijd vanzelf aan een lagere binnentemperatuur. Door ‘s avonds een trui aan te trekken of een dekentje op de bank te gebruiken, hoeft de thermostaat niet of pas later op de avond omhoog.

TIP 2: Zet de thermostaat een uur voordat je gaat slapen al omlaag. De ruimte waar je zit blijft nog wel even warm.

TIP 3: Doe tussendeuren in huis dicht. Zo voorkom je dat er dure warmte naar boven lekt.

TIP 4: Probeer korter te douchen (gebruik daarbij bijvoorbeeld een klokje of wekker) of zet de temperatuur van de douche een of twee graden lager.

TIP 5: Stook alleen in ruimtes die je gebruikt.

TIP 6: Haal stekkers van apparaten die je maar af en toe gebruikt uit het stopcontact. Zo verbruiken ze geen energie als ze stand-by staan.

TIP 7: Verplaats meubels als ze voor een radiator staan. Zo kan de warmte optimaal de ruimte in stromen.

TIP 8: Open overdag gordijnen of binnenzonwering om de warmte van de zon zoveel mogelijk het huis in te laten. Sluit ‘s avonds de gordijnen om de warmte binnen te houden. Goed te doen, beperkte investering

TIP 9: Dicht kieren onder deuren, bijvoorbeeld met isolatiestrips. Zo lekt er geen warmte weg en hoef je minder energie te stoken.

TIP 10: Vervang gewone lampen in huis door energiezuinige ledverlichting.

TIP 11: Gebruik een kruik of elektrische deken om op te warmen in bed. Dit is voordeliger dan het verwarmen van je volledige slaapkamer.

TIP 12: Plaats radiatorfolie achter je verwarming. Het folie weerkaatst de warmte en zorgt er zo voor dat er minder warmte door de buitenmuur weglekt.

TIP 13: Isoleer leidingen met buisisolatie. Hierdoor gaat er minder warmte verloren voor het hete water aankomt bij de radiator in de ruimte die je wilt verwarmen.

TIP 14: Gebruik stand-by killers. Het verbruik van apparaten die stand-by staan kan oplopen tot 100 euro per jaar. Met stand-by killers dring je dit verbruik terug. Een stand-by killer schakelt de netspanning automatisch uit als een apparaat 5 tot 10 minuten stand-by staat. Even sparen of plannen, groot effect

TIP 15: Vervang oude apparaten, zoals koelkasten of vriezers. Het verbruik van een moderne koelvriescombinatie ligt zo’n 50 euro lager dan van een apparaat dat al vijftien jaar oud is.

Bron: Sanne de Jong